Site logo

Tips

Filippa: ‎Våga berätta om sjukdomen för kompisarna vad det innebär så de lättare kan förstå hur DU mår!

Cecilia: Våga berätta om din sjukdom, lyssna på din kropp, är du trött och orkeslös så behöver kroppen vila och då får man tyvärr missa saker i bland, men hälsan är viktigast och nya roliga saker dyker alltid upp. Och att man kan äta allt som alla andra gör, man behöver bara i bland göra lite modifieringar. :-)

Ingrid: Läkaren sa till mig: lugn och ro. Tugga noga, inte stressa. Det svåra är att få ihop det med vardagen. Jag har haft min Crohn-diagnos i 30 år jag tycker jag har ett bra liv. Kram till er alla

Fia: Våga prata om sjukdomen. Att röka och dricka bara gör mer skada. Tänka på att motion är EN nyckel till att må bra. Äta bra mat lite och ofta. Ha bra vänner som förstår, för det KAN komma stunder då man mår riktigt dåligt, och då det är skönt att ha vänner som förstår att man inte alltid orkar. Våga säga nej när du inte orkar, för man har rätt att ha dåliga dagar också. Bli medlem på riksförbundet för mag-tarmsjuka, prata med andra som har samma sjukdom de kan förstå en bättre. Jag har haft sjukdomen Crohns sedan 1998 och jag har aldrig haft någon att prata med det om förutom de underbara sjuksystrarna och läkarna på Falu lasarett så jag vet hur viktigt det är med BRA vänner. Och ett sista ord: GE ALDRIG UPP! Det finns hjälp att få och man har rätt att få må dåligt och vara ledsen.

Filippa: Lyssna på kroppen. T.ex. om man känner att man inte orkar så får man säga NEJ!

Helena: Försök komma i kontakt med andra i samma situation så du slipper känna dig ensam, och på så sätt också få förståelse och konkreta tips av andra som vet hur det är. Att lyssna på kroppen när den säger nej, men även ta hand om kroppen genom bra kost och motion.

Cecilia: Här kommer ett bra och gott pizzarecept för er, som liksom jag, inte kan äta den vanliga degen. Använd liba bröd, lägg på paserad tomatsås, valfri fyllning och lite ost och sen in i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter. Jättegott och inte farligt för magen. Smaklig måltid.

Ida: Att du är mer än din mage! Att ta hänsyn till din mage men inte låta den styra ditt liv, det är det du själv som ska göra.

Bengt: Mitt råd är att, som sagts, hålla regelbunden kontakt med andra i samma situation. Sköt medicineringen ordentligt, även om du inte riktigt accepterar att du fått sjukdomen. Att inte ta medicinen lönar sig inte och begränsar dig istället för att kunna leva i stort sett helt normalt. Skäms inte för att berätta att du har sjukdomen – det är inte ditt fel och att berätta känns både skönt för dig och för andra omkring dig som ev. undrar hur du mår och varför. Till sist, du kommer att lära känna din kropp mycket bättre än någon annan och för varje dag och varje vecka så kommer du mer och mer känna igen tecknen för när ett skov är på gång. Lycka till, och kom ihåg att du inte är ensam och du behöver inte alls känna dig utanför och konstig när du mår dåligt.

Susanne: Att tänka på kosten – detta är en sjukdom du kan påverka otroligt mycket själv. Att få Crohns sjukdom har påverkat min livskvalité något otroligt eftersom jag bestämde mig för att göra något åt de kostvanor som man tyvärr har växt upp med. Idag äter jag inget raffinerat socker utan endast honung, jag äter inte vitt mjöl eller halvfabrikat… Alla kemiska produkter har jag tagit bort och är sparsam med potatis. Det tillsammans med en hög dos av D-vitamin och psylliumfrön har gjort att jag inte bara mår väldigt bra utan även har blivit av med astman…
kompisar